About Us

IMRA
IMRA
IMRA

 

Subscribe

Search


...................................................................................................................................................


Thursday, December 20, 2012
JMCC poll of Palestinians finds Fatah more popular than Hamas

Jerusalem Media & Communications Centre
POBox: 25047 Jerusalem
Tel: 02-2976555
Fax: 02-2976557
Email: poll@jmcc.org
Website: www.jmcc.org
http://www.jmcc.org/documentsandmaps.aspx?id=856

Poll no. 77_November 2012
A public opinion poll conducted by the Jerusalem Media & Communications
Centre

A random sample of 1200 people over the age of 18 was interviewed
face-to-face throughout the West Bank and Gaza Strip between 28 October and
4th of November 2012.

Results:

Q1. To what extent do you feel optimistic or pessimistic regarding the
future in general? Would you say that you are very optimistic, optimistic,
pessimistic, or very pessimistic?
Very optimistic 4.8
Optimistic 56.3
Pessimistic 27.6
Very pessimistic 10.6
No answer 0.7

Q2. How optimistic or Pessimistic are you towards reaching a peaceful
settlement for the Arab-Israeli conflict? Would you say that you are very
optimistic, optimistic, pessimistic, or very pessimistic?
Very optimistic 1.3
Optimistic 26.5
Pessimistic 42.8
Very pessimistic 27.4
I donít know \ No answer 2.0

Q3. In general, how do you evaluate the performance of the PNA? Would you
say itís performance is very good, good, bad or very bad?
Very good 3.8
Good 51.1
Bad 30.6
Very bad 13.3
No answer 1.2

Q4. Do you think that there is corruption in the PNA?
Yes 81.1
No 13.3
I donít know \ No answer 5.6

Q4-1 To what extent do you think there is corruption in the PNA?
To a great extent 40.6
To an average extent 43.3
To a low extent 15.1
I donít know \ No answer 1.0
ē This question was asked to those who answered yes in question 4

Q5. Are you satisfied or dissatisfied with the way that president Mahmoud
Abbas (Abu Mazen) is performing his job as president to the PNA?
Very satisfied 17.8
Somewhat satisfied 31.4
Somewhat unsatisfied 17.7
Very unsatisfied 29.3
No answer 3.8

Q6. President Mahmoud Abbas (Abu Mazren) recently presented the Palestinian
leadership with two options for existing the current political crisis : to
cancel signed agreements with Israel or to conduct legislative and
presidential elections. In your opinion, what is the best option for exiting
the current political crisis?
To cancel signed agreements with Israel 32.3
To conduct legislative and presidential elections 58.3
Others 2.3
I donít know \ No answer 7.1

Q7. How would you evaluate the performance of the government of Salam Fayyad
in the West Bank at the present time compared with the performance of Haniehís
government in Gaza; would you say that the performance of Fayyadís
government is better, similar, or worse than the performance of Haniehís
government?
The performance of Fayyadís government is better than the performance of
Haniehís government 29.6
The performance of Fayyadís government is similar to the performance of
Haniehís government 28.4
The performance of Fayyadís government is worse than the performance of
Haniehís government 31.3
I donít know \ No answer 10.7

Q8. The Palestinian leadership is planning to head to the UN General
Assembly next month in order to request an upgrade of their status to become
a non-member state. In your opinion, do you think this will be to the
benefit of the Palestinian cause, to the detriment of the Palestinian cause
or neither to the benefit nor to the detriment of the Palestinian cause?
This will be to the benefit of the Palestinian cause 48.0
This will be to the detriment of the Palestinian cause 12.2
Neither to the benefit nor to the detriment of the Palestinian cause
35.6
I donít know \ No answer 4.2

Q9. There is a debate on the future of the PNA whereby some people believe
that dissolving the PNA is necessary now while others believe that the
perpetuation of the PNA and maintaining it is a necessity. What do you
think?
Dissolving the PNA is necessary 27.8
Perpetuating and maintaining the PNA is a necessity 65.0
I donít know \ No answer 7.2

Q10. There has been a debate recently on the issue of freedom of expression
in the Palestinian society. In your opinion to what extent the freedom of
expression is permissible in the PA-controlled territories?
To a very great extent 4.9
To a great extent 21.8
To a low extent 39.6
To a very low extent 14.3
Freedom of expression is not permissible at all 17.9
I donít know \ No answer 1.5

Q11. Some believe that a two-state formula is the favored solution for the
Arab-Israeli conflict, while others believe that historic Palestine cannot
be divided and thus the favored solution is a bi-national state on all of
Palestine where Palestinians and Israelis enjoy equal representation and
rights. Which of these solutions do you prefer?
Two-state solution : A Palestinian and an Israeli 51.2
Bi-national state on all of historic Palestine 27.5
Palestinian State * 9.8
Islamic State * 2.3
No solution 6.4
I donít know \ No answer 2.8
* These answers were not included as part of the options read to the
interviewee

Q12. In general, what is the best method to achieve the Palestinian peopleís
goals of ending the occupation and establishing a state?
Peaceful negotiations 39.4
Non-violent resistance (peaceful Popular Intifada) 25.2
Armed resistance (armed Intifada) 28.1
Other 2.1
I donít know \ No answer 5.2

Q13. Under the current conditions, some believe that the peace process is
dead and there is no chance of resuming the negotiations, while others see
that the peace process is passing through difficult times with unclear
future, and a third group believes that the peace process is still alive and
there is a possibility of resuming negotiations?
The peace process is dead and there is no chance of resuming the
negotiations 33.8
The peace process is passing through difficult times with an unclear future
44.2
The peace process is still alive and there is a possibility of resuming
negotiations 19.9
I donít know \ No answer 2.1

Q14. In your opinion, to what extent does the PA respect civil rights and
political freedom in the West Bank?
Fully 8.4
Sufficiently 31.2
Not sufficiently 33.7
Not at all 22.3
I donít know \ No answer 4.4

Q15. In your opinion to what extent does the Hamas government respect civil
rights and political freedom in the Gaza Strip?
Fully 4.8
Sufficiently 20.3
Not sufficiently 28.8
Not at all 33.8
I donít know \ No answer 12.3
Q16. Do you support the continuation of military operations against Israeli
targets as an appropriate response under current political conditions or do
you oppose them and believe they harm Palestinian national interests?

Total (West Bank)
An appropriate response under current political conditions
36.7(29.3)<48.9>
Oppose them and believe they harm Palestinian national interests
55.8(62.8)<44.0>
Others 2.9
I donít know \ No answer 4.6

Q17. If negotiations between Israel and the Palestinians were to be resumed,
who would you prefer to act as mediator between the two sides?
The United States 5.8
The European Union 22.4
The Mideast Quartet 19.8
The United Nations 28.6
I donít know \ No answer 23.4

Q18- According to the Palestinian Basic Law, the legislative and
presidential elections should have been held three years ago. Do you favor
holding elections this year under any circumstances, or do you favor holding
elections only after reconciliation is completed?
Prefer holding elections soon under any circumstances 34.8
Prefer holding elections only after reconciliation is completed 60.8
I donít know \ No answer 4.4

Q19- If PLC elections were to take place today, which party would you vote
for?
Fatah 39.3
Hamas 16.6
PFLP 3.9
PNI 2.6
PPP 1.4
DFLP 0.5
Others 4.3
I wonít vote 24.0
I donít know 5.3
No answer 2.1

Q20. If presidential elections were to take place today and Mahmoud Abbas
(Abu Mazen) would not run again, whom would you vote for?
Marwan al-Barghouthi 11.5
Ismaíel Hanieh 10.2
Salam Fayyad 3.5
Mohamad Dahlan 3.3
Mustafa al-Barghouthi 3.3
Mahmoud Abbas (Abu Mazen) 1.3
I donít know 1.8
Others 11.1
I wonít vote 0.5
Depends 6.4
I donít trust any one 31.6
No answer 15.5
*This was an open-ended question no options were read to the interviewee

Q21. In your opinion, which side should be more blamed for the persisting
division and the failure of efforts pertinent between Fatah and Hamas?
Hamas movement 34.5
Fatah movement 20.3
Others 1.5
Fatah and Hamas * 27.1
Israel * 6.4
I donít know \ No answer 10.2
* These answers were not included as part of the options read to the
interviewee

Q22- Do you expect ďFatahĒ and ďHamasĒ movements to reach reconciliation
within 2013?
Yes 35.9
No 51.1
I donít know \ No answer 13.0

Q23- Since ďFatahĒ held its convention in 2009, to what degree has this
movement succeeded in the following:

1-Combating corruption
Greatly succeeded 4.9
Somewhat succeeded 31.8
Somewhat failed 33.0
Totally failed 24.2
No answer 6.1

2-Structural reform in the movement
Greatly succeeded 5.4
Somewhat succeeded 30.5
Somewhat failed 31.3
Totally failed 25.4
No answer 7.4

3-Peaceful resistance
Greatly succeeded 9.1
Somewhat succeeded 34.3
Somewhat failed 26.4
Totally failed 22.8
No answer 7.4

Q24. Hamas political chief Khaled Meshaal announced he will not run again
for the head of Hamas politburo elections. In general, do you consider this
a very positive, somewhat positive, somewhat negative, or a very negative
step?
Very positive step 12.2
Somewhat positive step 19.9
Somewhat negative step 15.3
Very negative step 10.1
Not positive nor negative 35.2
I donít know 6.8
No answer 0.5

Q25. In the light of the recent protests against price hikes, how do you
evaluate the performance of the PNA handling the economic crisis? Would you
say itís performance was:
Very good 2.9
Good 42.5
Bad 33.9
Very bad 18.3
No answer 2.4

Q26. In general, what do you think about the impact of the underway
revolutions in some Arab states on the Palestinian cause? Was the impact
very positive, somewhat positive, somewhat negative, very negative, or that
they did not have any impact on the Palestinian cause?
Very positive impact 9.4
Somewhat positive impact 26.4
Somewhat negative impact 16.9
Very negative impact 17.1
These revolutions did not impact the Palestinian cause 26.7
I donít know \ No answer 3.5

Q27. If the Muslim Brotherhoodís assumption of power in Egypt leads to a
closer political and economic relationship with the Gaza Strip, what effect
do you think this will have on the Palestinian cause? Will it have:
A very positive effect 14.0
A somewhat positive effect 30.8
A somewhat negative effect 23.4
A very negative effect 18.8
I donít know \ No answer 13.0

Q28. Israeli Parliamentary elections will be held in February 2013, do you
expect the results of these elections to either increase or decrease chances
of reaching an agreement with
Increase the chances to a great extent 4.2
Increase the chances to a low extent 8.3
Will have no influence 26.5
Will decrease to a low extent 14.1
Will decrease to a very great extent 21.5
Depends on the results of elections 20.3
I donít know \ No answer 5.1

Q29. Which political or religious faction do you trust the most?*
Fatah 36.8
Hamas 16.8
PFLP 3.6
PNI 1.5
Others 2.8
Other Islamic factions 1.3
I donít trust any one 31.8
No answer 5.4
*This was an open-ended question no options were read to the interviewee

Q30. Which Palestinian personality do you trust the most?*
Mahmoud Abbas (Abu Mazen) 18.3
Ismaíel Hanieh 11.1
Marwan al-Barghouthi 7.2
Khaled Mishíal 3.0
Others 16.4
I donít trust any one 35.9
No answer 8.1
*This was an open-ended question no options were read to the interviewee

Search For An Article
....................................................................................................

Contact Us

POB 982 Kfar Sava
Tel 972-9-7604719
Fax 972-3-7255730
email:imra@netvision.net.il IMRA is now also on Twitter
http://twitter.com/IMRA_UPDATES

image004.jpg (8687 bytes)