About Us

IMRA
IMRA
IMRA

 

Subscribe

Search


...................................................................................................................................................


Monday, January 7, 2013
JMCC poll of Palestinians: 50.9%:42.0% Support Military operations against Israeli targets

Q12. Do you support the continuation of military operations against Israeli
targets as an appropriate response under current political conditions or do
you oppose them and believe they harm Palestinian national interests?
An appropriate response under current political conditions 50.9
Oppose them and believe they harm Palestinian national interests 42.0
Others 1.1
I donít know \ no answer 6.0

Jerusalem Media & Communications Centre
POBox: 25047 Jerusalem
Tel: 02-2976555
Fax: 02-2976557
Email: poll@jmcc.org
Website: www.jmcc.org
http://www.jmcc.org/documentsandmaps.aspx?id=858

Poll no. 78_December 2012
A random sample of 1199 people over the age of 18 was interviewed
face-to-face throughout the West Bank and Gaza Strip between 6th and 11th of
December 2012.
The margin of error is +/-3 percent, with a confidence level of 95%.
Results:
Q1. To what extent do you feel optimistic or pessimistic regarding the
future in general? Would you say that you are very optimistic, optimistic,
pessimistic, or very pessimistic?
Very optimistic 11.7
Optimistic 64.8
Pessimistic 18.6
Very pessimistic 4.5
No answer 0.4

Q2. In general, what is the best method to achieve the Palestinian peopleís
goals of ending the occupation and establishing a state?
--------------------------------Total (West Bank)

Peaceful negotiations 40.4 (45.3) <32.2>
Armed resistance (armed Intifada) 32.6 (26.0) <43.6>
Non-violent resistance (peaceful Popular Intifada) 21.9 (22.0)
<21.8>
Other 1.5 (1.3) <1.8>
I donít know \ no answer 3.6 (5.4) < 0.6>

Q3. There is a debate on the future of the PNA whereby some people believe
that dissolving the PNA is necessary now while others believe that the
perpetuation of the PNA and maintaining it is a necessity. What do you
think?
Dissolving the PNA is necessary 20.0
Perpetuating and maintaining the PNA is a necessity 74.9
I donít know \ no answer 5.1

Q4. Do you strongly agree, somewhat agree, somewhat disagree, strongly
disagree with peace negotiations between the Palestinians and the Israelis?
Strongly agree 22.4
Somewhat agree 38.5
Somewhat disagree 18.8
Strongly disagree 17.8
I donít know \ no answer 2.5

Q5. If negotiations between Israel and the Palestinians were to be resumed,
who would you prefer to act as mediator between the two sides?
The United States 1.5
The European Union 10.8
The Mideast Quartet 10.6
The United Nations 17.9
Egypt 49.4
I donít know \ no answer 9.8

Q6. Now that the Gaza war has ended, who do you think is the winning side?
Israel, Hamas, Israel and Hamas or neither Israel nor Hamas?
Israel 1.8
Hamas 70.6
Israel and Hamas 3.0
Neither Israel nor Hamas 21.9
I donít know \ no answer 2.7

Q7. Hamas accuses Israel of targeting the civilians in this war while Israel
accuses Hamas of hiding among the civilians, what do you think?
Hamas was hiding among the civilians 1.7
Israel was targeting the civilians 79.4
Hamas was hiding among the civilians and Israel targeted the civilians
14.8
I donít know \ no answer 4.1

Q8. Now that the Gaza war has ended, do you believe that it was possible for
the Palestinian side to avoid it, or was Israel planning to launch the war
in all cases?
Palestinians could have avoided it 8.2
Israel planned to launch the war in all cases 87.3
I donít know \ no answer 4.5

Q9. To what extent are you satisfied with West Bank solidarity with the Gaza
Strip during the war?
Very satisfied 49.8
Somewhat satisfied 35.3
Somewhat dissatisfied 10.5
Very dissatisfied 3.3
I donít know \ no answer 1.1

Q10- To what extent are you satisfied with the role of the following
countries, organizations, leaders and parties in the Gaza war? Very
satisfied, somewhat satisfied, somewhat dissatisfied, or very dissatisfied?
Total
1-France
Very satisfied 6.0
Somewhat satisfied 19.7
Somewhat dissatisfied 17.8
Very dissatisfied 48.2
I donít know \ no answer 8.3

2- Britain
Very satisfied 0.3
Somewhat satisfied 7.3
Somewhat dissatisfied 19.2
Very dissatisfied 64.1
I donít know \ no answer 9.1

3- Germany
Very satisfied 0.5
Somewhat satisfied 7.3
Somewhat dissatisfied 19.4
Very dissatisfied 63.1
I donít know \ no answer 9.7

4- The United States
Very satisfied 0.3
Somewhat satisfied 1.3
Somewhat dissatisfied 7.5
Very dissatisfied 85.9
I donít know \ no answer 5.0

5- Egypt
Very satisfied 54.7
Somewhat satisfied 35.4
Somewhat dissatisfied 4.7
Very dissatisfied 3.3
I donít know \ no answer 1.9

6- Qatar
Very satisfied 32.6
Somewhat satisfied 40.1
Somewhat dissatisfied 14.4
Very dissatisfied 17.8
I donít know \ no answer 4.1

7- Fatah
Very satisfied 39.0
Somewhat satisfied 39.3
Somewhat dissatisfied 12.3
Very dissatisfied 6.5
I donít know \ no answer 2.9

8- The Muslim Brotherhood Movement in Egypt
Very satisfied 31.6
Somewhat satisfied 41.3
Somewhat dissatisfied 13.8
Very dissatisfied 8.6
I donít know \ no answer 4.7

9- The UN
Very satisfied 7.8
Somewhat satisfied 27.4
Somewhat dissatisfied 23.9
Very dissatisfied 35.0
I donít know \ no answer 5.9

10-The EU
Very satisfied 6.7
Somewhat satisfied 28.4
Somewhat dissatisfied 25.7
Very dissatisfied 33.2
I donít know \ no answer 6.0

11-Mahmoud Abass (Abu Mazen)
Very satisfied 38.3
Somewhat satisfied 37.2
Somewhat dissatisfied 12.6
Very dissatisfied 8.9
I donít know \ no answer 3.0

12-Iran
Very satisfied 19.5
Somewhat satisfied 36.6
Somewhat dissatisfied 17.8
Very dissatisfied 20.1
I donít know \ no answer 6.0

13-Hizbullah
Very satisfied 16.8
Somewhat satisfied 37.0
Somewhat dissatisfied 20.6
Very dissatisfied 20.0
I donít know \ no answer 5.6

14-Turkey
Very satisfied 37.3
Somewhat satisfied 39.4
Somewhat dissatisfied 8.6
Very dissatisfied 10.0
I donít know \ no answer 4.7

Q11. Do you think that the locally-made rockets fired from Gaza strip
towards Israeli regions help,harm,or donít make any difference with regards
to the Palestinian goals?
Help 74.0
Harm 9.7
Donít make any difference 13.5
Other 0.3
I donít know \ no answer 2.5

Q12. Do you support the continuation of military operations against Israeli
targets as an appropriate response under current political conditions or do
you oppose them and believe they harm Palestinian national interests?
An appropriate response under current political conditions 50.9
Oppose them and believe they harm Palestinian national interests 42.0
Others 1.1
I donít know \ no answer 6.0

Q13. The Palestinian leadership has recently ceased its participation in
bilateral negotiations with Israel and it has turned to the UN. To what
extent are you satisfied with this matter? Would you say that you are:
satisfied, neither satisfied nor dissatisfied, or you are dissatisfied?
Satisfied 74.6
Neither satisfied nor dissatisfied 16.4
Dissatisfied 7.1
I donít know \ no answer 1.9

Q14. What is the impact of the Palestinian leadershipís approach to the UN
on you stance towards Fatah Movement. Is the impact positive, negative, or
neither positive nor negative?
Positive impact 64.4
Negative impact 5.1
Neither positive nor negative 27.9
I donít know \ no answer 2.6

Q15. The Palestinian leadership recently headed to the UN to obtain an
upgrade in Palestine's status at the UN. Do you believe this is a good step
that serves Palestinian national interests, a bad step that harms
Palestinian national interests or a step that won't make any difference?
A good step that serves Palestinian national interests 74.9
A bad step that harms Palestinian national interests 5.8
The step wonít make any difference 17.2
I donít know \ no answer 2.1

Q16. Now, after the UN General Assembly recognized Palestine as a non-member
state, to what extent do you agree or disagree on the need to hold elections
to reform the PLO?
Strongly agree 50.0
Somewhat agree 36.2
Somewhat disagree 5.8
Strongly disagree 2.3
I donít know 4.8
No answer 0.9

Q17. Which political or religious faction do you trust the most?*
Fatah 34.9
Hamas 26.0
PFLP 2.9
Other Islamic factions 3.5
Others 2.8
I donít trust anyone 21.7
No answer 8.2
*This was an open-ended question no options were read to the interviewee

Q18. Which Palestinian personality do you trust the most?*
Mahmoud Abass (Abu Mazen) 30.1
Ismail Haniyeh 17.3
Khaled Mishaíl 6.0
Marwan al-Barghouthi 4.2
Ahmad Saíadat 2.2
Others 9.9
I donít trust anyone 22.3
No answer 8.0
*This was an open-ended question no options were read to the interviewee

Q19- If PLC elections were to take place today, which of the following
parites would you vote for?
Fatah 38.3
Hamas 28.1
PFLP 3.4
PNI 1.6
PPP 1.0
DFLP 0.5
Others 1.9
I wonít vote 15.8
I donít know 5.5
No answer 3.9

Q20- If PLC elections were held today, which of the following parties would
you vote for?
Fatah 38.5
Hamas 28.2
Other parties 9.8
I wonít vote 17.1
No answer 6.4

Q21- If presidential elections were held today, with Ismael Haniyeha and
Mahmoud Abbas (Abu Mazen) as the only candidates running the elections, for
which one of them would you vote?
Mahmoud Abass (Abu Mazen) 43.0
Ismail Haniyeh 29.4
I donít know 14.1
No answer 13.5

Search For An Article
....................................................................................................

Contact Us

POB 982 Kfar Sava
Tel 972-9-7604719
Fax 972-3-7255730
email:imra@netvision.net.il IMRA is now also on Twitter
http://twitter.com/IMRA_UPDATES

image004.jpg (8687 bytes)