About Us

IMRA
IMRA
IMRA

 

Subscribe

Search


...................................................................................................................................................


Friday, July 6, 2018
Peace Index: 82.7% of Israeli Jews - IDF should directly target those who are launching the incendiary kites and balloons from Gaza

The Peace Index - June 2018
(N=600)
26-28/6/2018

1. What is your position on conducting peace negotiations between Israel and
the Palestinian Authority?
Jews/Arabs/General Public
Strongly in favor 22.4%/39.9%/25.3%
Moderately in favor 34.0%/26.0%/32.7%
Moderately opposed 18.9%/9.2%/17.3%
Strongly opposed 17.8%/20.5%/18.2%
Donít know/Decline to answer 6.9%/4.4%/6.5%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

2. Do you believe or not believe that negotiations between Israel and the
Palestinian Authority will lead in the coming years to peace between Israel
and the Palestinians?
Jews/Arabs/General Public
Strongly believe 4.6%/4.3%/4.6%
Moderately believe 14.8%/5.5%/13.2%
Moderately do not believe 35.3%/20.8%/32.9%
Do not believe at all 41.8%/60.5%/44.9%
Donít know/Decline to answer 3.5%/9.0%/4.4%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

3. Which grade would you give the IDF for how it has dealt with the
Palestiniansí ongoing struggle along the border with Gaza?
Jews/Arabs/General Public
Excellent 38.3%/7.2%/33.1%
Good 37.6%/2.9%/31.8%
Not so good 15.3%/10.1%/14.4%
Not good at all 5.8%/68.5%/16.2%
Donít know/Decline to answer 3.1%/11.3%/4.4%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

4. Which grade would you give the government for how it has dealt with the
Palestiniansí ongoing struggle along the border with Gaza?
Jews/Arabs/General Public
Excellent 11.0%/4.1%/9.9%
Good 28.6%/4.3%/24.6%
Not so good 36.5%/20.9%/33.9%
Not good at all 20.3%/58.4%/26.6%
Donít know/Decline to answer 3.6%/12.3%/5.0%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

5. At present, in the ongoing struggle of recent months along the Gaza
border, which side - the Israeli or the Palestinian - has scored greater
achievements?
Jews/Arabs/General Public
Neither side has scored achievements 22.5%/38.8%/25.3%
The Israeli side has scored more achievements 29.6%/28.6%/29.4%
The Palestinian side has scored more achievements 26.8%/20.8%/25.8%
The two sides have scored similar achievements 8.5%/3.3%/7.6%
Neither side has scored achievements 12.6%/8.5%/11.9%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

6. So far, who has shown greater resilience in the fighting along the border
between Israel and Gaza - the Gaza residents or the Israeli residents of the
communities near the border?
Jews/Arabs/General Public
The Gaza residents 15.9%/64.3%/24.0%
The Israeli residents of the communities near the border 46.5%/8.9%/40.2%
Both of them to the same extent 22.9%/13.1%/21.3%
Donít know/Decline to answer 14.7%/13.7%/14.5%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

7. Do you agree or disagree with the claim that the IDF should directly
target those who are launching the incendiary kites and balloons from Gaza?
Jews/Arabs/General Public
Strongly agree 59.1%/3.1%/49.8%
Moderately agree 23.6%/------ 19.6%
Donít agree so much 9.9%/4.8%/9.1%
Donít agree at all 3.3%/82.7%/16.5%
Donít know/Decline to answer 4.1%/9.4%/5.0%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

8. Recently U.S. president Donald Trump and his team are said to be
preparing a new American plan for Israeli-Palestinian peace. What, in your
opinion, are the chances that such a plan, under Trumpís stewardship, will
succeed?
Jews/Arabs/General Public
Very low chances 20.3%/63.3%/27.5%
Moderately low chances 51.1%/21.9%/46.3%
Moderately high chances 12.9%/3.0%/11.2%
Very high chances 4.3%/5.3%/4.4%
Donít know/Decline to answer 11.4%/6.6%/10.6%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

9. To what extent are Israelís interests important or unimportant to
President Trump?
Jews/Arabs/General Public
Very important 21.5%/91.6%/33.2%
Moderately important 52.3%/2.9%/44.1%
Not so important 17.5%/2.2%/15.0%
Not important at all 2.0%/0.4%/1.7%
Donít know/Decline to answer 6.7%/2.9%/6.0%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

10. To what extent are the Palestiniansí interests important or unimportant
to President Trump?
Jews/Arabs/General Public
Very important 2.6%/2.6%/2.6%
Moderately important 27.0%/0.9%/22.6%
Not so important 42.5%/5.5%/36.3%
Not important at all 16.4%/87.4%/28.2%
Donít know/Decline to answer 11.6%/3.6%/10.3%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

11. Does calling the IDF ďthe peopleís armyĒ currently describe the IDF
accurately or not describe it accurately?
Jews/Arabs/General Public
Describes it accurately 31.8%/12.9%/28.6%
Moderately accurately 35.6%/4.0%/30.2%
Not so accurately 21.0%/15.8%/20.1%
Not accurately at all 4.3%/53.5%/12.6%
Donít know/Decline to answer 7.3%/13.8%/8.5%
Total 100.0%/100.0%/100.0%


12. With which of the following two claims do you agree more?
Jews/Arabs/General Public
The Palestinians are refusing to meet with Trumpís envoys because they
believe he is acting only on behalf of Israelís interests
32.2%/78.3%/39.9%
The Palestinians are refusing to meet with Trumpís envoys because they are
not interested in reaching a peace agreement with Israel
58.3%/13.1%/50.8%
Donít know/Decline to answer 9.5%/8.5%/9.3%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

13. What is your opinion on the proposal, raised repeatedly in recent years,
to put an end to compulsory conscription and turn the IDF into a
professional army, with those who serve in it regarding the service as their
professional life-choice and being compensated accordingly?
Jews/Arabs/General Public
Strongly support 19.1%/24.4%/20.0%
Moderately support 20.3%/11.2%/18.8%
Donít support so much 21.7%/0.3%/18.1%
Donít support at all 27.4%/15.5%/25.5%
Donít know/Decline to answer 11.4%/48.5%/17.6%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

14. Do you support or not support compulsory conscription into the IDF for
young haredim?
Jews/Arabs/General Public
Strongly support 41.0%/23.9%/38.1%
Moderately support 29.4%/3.0%/25.0%
Donít support so much 13.3%/7.4%/12.3%
Donít support at all 12.6%/17.5%/13.5%
Donít know/Decline to answer 3.6%/48.2%/11.0%
Total 100.0%/100.0%/100.0%


15. Although much is said about equalizing the burden, it is well known that
many young people do not serve in the IDF because they get an exemption for
health or other reasons. In light of this, to what extent is it important or
not important to fight to ensure that haredi young people are inducted into
the army?
Jews
Not important at all 12.0%
Not so important 16.6%
Moderately important 31.1%
Very important 34.8%
Donít know/Decline to answer 5.4%
Total 100.0%

16. With regard to the drafting of haredim into the IDF, with which of the
following three solutions do you agree more?
Jews
The solution whereby the present situation remains as it is, meaning that
the large majority of haredim will not be drafted into the IDF and only a
small minority of them will be drafted into haredi units 18.4%
The solution whereby a limited number of young people who excel at Torah
studies will keep studying in yeshivas and all the rest will be drafted into
the IDF at the age of 23 after completing several years of yeshiva study
22.6%
The solution whereby a limited number of young people who excel at Torah
studies will keep studying in yeshivas and all the other yeshiva students
will be drafted into the IDF at the age of 18 45.4%
Donít know 10.0%
Decline to answer 3.6%
Total 100.0%

17. In your opinion, is the attorney-generalís decision to file an
indictment against Sarah Netanyahu a proper decision or does it constitute
persecution of the prime minister and his family?
Jews/Arabs/General Public
I think it is a proper decision 42.3%/74.4%/47.7%
I think it constitutes persecution of the prime minister and his family
members 37.0%/9.2%/32.4%
Donít know/Decline to answer 20.7%/16.4%/19.9%
Total 100.0%/100.0%/100.0%


18. Do you believe or not believe the prime ministerís claim that he did not
know about the ordering of meals to his home in violation of the rules?
Jews/Arabs/General Public
Strongly believe 14.2%/5.2%/12.7%
Moderately believe 18.0%/2.1%/15.3%
Donít believe so much 23.3%/11.2%/21.3%
Donít believe at all 27.1%/65.7%/33.5%
Donít know/Decline to answer 17.3%/15.8%/17.1%
Total 100.0%/100.0%/100.0%

The Peace Index is a project of the Evens Program for Mediation and Conflict
Resolution at Tel Aviv University and the Guttman Center for Public Opinion
and Policy Research of the Israel Democracy Institute. This month's survey
was conducted by telephone and internet on June 26-28, 2018, by the Midgam
Research Institute. The survey included 600 respondents, who constitute a
representative national sample of the adult population of Israel aged 18 and
over. The maximum measurement error for the entire sample is Ī4.1% at a
confidence level of 95%. Statistical analyses were done by Ms. Yasmin
Alkalay. http://www.peaceindex.org

Search For An Article
....................................................................................................

Contact Us

POB 982 Kfar Sava
Tel 972-9-7604719
Fax 972-3-7255730
email:imra@netvision.net.il IMRA is now also on Twitter
http://twitter.com/IMRA_UPDATES

image004.jpg (8687 bytes)