About Us

IMRA
IMRA
IMRA

 

Subscribe

Search


...................................................................................................................................................


Friday, February 6, 2009
JMCC Poll of Palestinians: Support suicide attacks against Israeli civilians 55.4%:37.6% Hamas won 46.7% Israel won: 9.8%

JMCC Poll of Palestinians: Support suicide attacks against Israeli
civilians 55.4%:37.6% Hamas won 46.7% Israel won: 9.8%

Q.14 How do you feel about the suicide bombings operations against Israeli
civilians? Do you strongly support it, somewhat support it, somewhat oppose
it, or strongly oppose it?
Strongly support 30.1 Somewhat support 25.3
Somewhat oppose 22.7 Strongly oppose 14.9
Don't know 5.9 No answer 1.1

JMCC Poll
POBox: 25047 Jerusalem
Tel: 02-2976555
Fax: 02-2976557
Email: poll@jmcc.org
Website: www.jmcc.org
www.jmcc.org/publicpoll/results/2009/67_jan_english.pdf

A random sample of 1198 people over the age of 18 was interviewed
face-to-face throughout the West Bank and Gaza Strip between 29-31 January
2009.
Results:

Q.1 Now that the Gaza war has ended, who do you think is the winning side?
Israel, Hamas, Israel and Hamas or neither Israel nor Hamas?
Total
Israel 9.8 Hamas 46.7 Israel and Hamas 2.9 Neither Israel nor Hamas 37.4 I
don't know \ No answer 3.2
Gaza
Israel 12.0 Hamas 35.2 Israel and Hamas 0.9 Neither Israel nor Hamas
48.4 I don't know \ No answer 3.5

Q.2 Hamas accuses Israel of targeting the civilians in this war while Israel
accuses Hamas of hiding among the civilians, what do you think?
Hamas was hiding among the civilians 5.4
Israel was targeting the civilians 71.6
Hamas was hiding among the civilians and Israel targeted the civilians 20.4
I don't know \ No answer 2.6

Q.3 There is a lot of debate these days on the best means to reconstruct
Gaza Strip after the war, who do you think should assume the responsibility
to rebuild Gaza? The Hamas government in Gaza, the PNA, or an international
mechanism to be under the UN supervision, national unity government, or any
other mechanism, please specify?
Hamas government in Gaza 23.2 The PNA 13.7
An international mechanism to be under the UN supervision 30.6
National Unity government 27.2
Other 3.9
I don't know \ No answer 1.4

Q.4. Now that the Gaza war has ended, do you believe that it was possible
for the Palestinian side to avoid it, or was Israel planning to launch the
war in all cases?
Palestinians could have avoided it 20.1
Israel planned to launch the war in all cases 76.8
I do not know \ No answer 3.1

Q.5 To what extent are you satisfied with West Bank solidarity with the Gaza
Strip during the war?
Very satisfied 20.5 Somewhat satisfied 38.2
Somewhat dissatisfied 21.0 Very dissatisfied 19.3
I don't know \ No answer 1.0 1

Q.6 Do you think that the locally-made rockets fired from Gaza Strip towards
Israeli regions help, harm or don't make any difference with regards to the
Palestinian goals?
Help 50.8 Harm 20.8 Don't make any difference 24.7 Other 0.5
I don't know \ No answer 3.2

Q.7 To what extent are you satisfied with the role of the following
countries,organizations and parties in the Gaza war? Very satisfied,
somewhat satisfied,
somewhat dissatisfied, or very dissatisfied?
1. France Satisfied 21.5 Dissatisfied 71.8 Don't Know \ No answer 6.7
2. Britain Satisfied 10.4 Dissatisfied 84.8 Don't Know \ No answer 4.8
3. Germany Satisfied 14.4 Dissatisfied 79.3 Don't Know \ No answer 6.3
4. The United States Satisfied 2.8 Dissatisfied 96.3 Don't Know \ No answer
0.9
5. Egypt Satisfied 35.1 Dissatisfied 64.0 Don't Know \ No answer 0.9
6. Jordan Satisfied 41.7 Dissatisfied 57.3 Don't Know \ No answer 1.0
7. Qatar Satisfied 68.3 Dissatisfied 30.5 Don't Know \ No answer 1.2
8. Venezuela Satisfied 80.6 Dissatisfied 16.9 Don't Know \ No answer 2.5
9. The Muslim Brotherhood Movement in Egypt
Satisfied 57.6 Dissatisfied 39.0 Don't Know \ No answer 3.4
10. The UNRWA Satisfied 78.6 Dissatisfied 19.9 Don't Know \ No answer 1.5
Total West Bank Gaza
11. The ICRC Satisfied 79.8 Dissatisfied 19.3 Don't Know \ No answer 0.9
12. The UN Satisfied 32.6 Dissatisfied 65.3 Don't Know \ No answer 2.1
13. The EU Satisfied 33.0 Dissatisfied 61.8 Don't Know \ No answer 5.2
14. Iran Satisfied 55.9 Dissatisfied 42.4 Don't Know \ No answer 1.7
15. Hizbullah Satisfied 66.9 Dissatisfied 32.2 Don't Know \ No answer 0.9
16. Turkey Satisfied 89.6 Dissatisfied 9.5 Don't Know \ No answer 0.9

Q.8 In general, How do you evaluate the performance of the President (Abu
Mazen), are you very satisfied, somewhat satisfied, somewhat dissatisfied,
or not satisfied at all?
Very satisfied 13.2 Somewhat satisfied 20.4
Somewhat dissatisfied 12.4 Very dissatisfied 49.9
No answer 4.1

Q. 9 How would you evaluate the performance of the caretaker government
headed by Salam Fayyad in the West Bank at the present time compared with
the performance of the discharged government headed by Hanieh in Gaza; would
you say that the performance of Fayyad's government is better, similar, or
worse than the performance of Hanieh's government?
The performance of Fayyad's government is better 26.9
The performance of Fayyad's government is similar 21.7
The performance of Fayyad's government is worse 40.7
I don't know 7.9 No answer 2.8

Q.10 If PLC elections were to take place today, which party would you vote
for?
Hamas 28.6 Fatah 27.9 Other parties 14.6
I will not vote 24.6 No answer 4.3 4.

Q.11 Some believe that a two-state formula is the favored solution for the
Israeli -Palestinian conflict, while others believe that historic Palestine
cannot be divided and thus the favored solution is a bi-national state on
all of Palestine where Palestinians and Israelis enjoy equal representation
and rights. Which of these solutions do you prefer?
Two-state solution : an Israeli and a Palestinian 54.8
Bi-national state on all of historic Palestine 18.4
Palestinian State * 10.7
Islamic State * 1.6
Others 0.7 No solution 10.0 I don't know 2.7 No answer 1.1
* These answers were not included as part of the options read to the
interviewee

Q.12 Do you strongly agree, somewhat agree, somewhat disagree, strongly
disagree with peace negotiations between the Palestinians and the Israelis?
Strongly agree 19.2 Somewhat agree 38.0
Somewhat disagree 16.4 Strongly disagree 24.5 I don't know 1.9

Q.14 How do you feel about the suicide bombings operations against Israeli
civilians? Do you strongly support it, somewhat support it, somewhat oppose
it, or strongly oppose it?
Strongly support 30.1 Somewhat support 25.3
Somewhat oppose 22.7 Strongly oppose 14.9
Don't know 5.9 No answer 1.1

Q.15 Barak Obama was recently sworn in as president of the United States,
does this make you feel more optimistic on solving the Arab-Israeli conflict
or more pessimistic or do you think it won't make any difference?
More optimistic 28.1 More pessimistic 18.9
This will not make any difference 48.2
I do not know 4.8

Q16. Which Palestinian political or religious faction do you trust the most?
Hamas 27.7 Fatah 26.0 Popular Front 3.3 Islamic Jihad 2.8 National
Initiative 1.1
Other Islamic Faction 2.0 Others 2.7 Don't trust anyone 29.4 No answer 5.0
* These answers were not included as part of the options read to the
interviewee

Q17- Which Palestinian personality do you trust the most?
Isma'il Haniyeh 21.1 Mahmoud Abbas (Abu Mazen) 13.4
Marwan Barghouthi 8.1 Khaled Mish'al 4.1 Moustafa Barghouthi 2.8
Mohamad Dahlan 1.8 Ahmad Sa'adat 1.4 Salam Fayyad 1.3
Ramadan Shalah 1.3 Mahmoud Al-Zahar 1.3 Others 5.6
Don't trust anyone 31.1 No answer 6.7
* These answers were not included as part of the options read to the
interviewee

Search For An Article
....................................................................................................

Contact Us

POB 982 Kfar Sava
Tel 972-9-7604719
Fax 972-3-7255730
email:imra@netvision.net.il IMRA is now also on Twitter
http://twitter.com/IMRA_UPDATES

image004.jpg (8687 bytes)